ТHEATRE / HOUSE OF CULTURE / CINEMA HALL

Having in mind the specificity of the program in sense of the village of Jegunovce, the starting point from which the idea of the building is being generated is the connection and the availability towards the outside, that is, its users. Thereby, the aspects of “the public” in space have a primary role in defining and determining the concept and the design of the building as a whole. In that terms, the spaces transition starting from the idea that the public space flows through the inside of the building, generating zones of usage of the public space - an entry hall (foyer) and multipurpose hall - as main spaces, and service contents like ticket office, checkroom and toilets - as a kind of “pockets” serving the main purpose. The base of the building, referent to its program, is the multipurpose hall. Having it in mind as a kind of a core of the building, together with the village of Jegunovce in terms of its social features, the hall is a space that can function in several, different seating compositions adjustable to the needs of its users. As a result, the same space can be intended for events of a different character such as municipality meetings, dancing rehearsals, workshops or cinema. In the same time, these transformations don’t require complex logistics and can be performed from its concrete users. Additional quality of the hall is the possibility of transforming it in a summer scene by the opening of mobile partition panels on the west side of the hall. Therefore, the area of the foyer, as well as the pedestrian area just next to the west facade (which contains harmonica doors) become an open auditorium. As addition of the public space at the ground level, a public roof as a second level (reachable through a public staircase) also appears. This level is intended for an administration office as well, organized around a semi opened atrium.

Year

Client

Typology

Area

Location

Team

ТHEATRE / HOUSE OF CULTURE / CINEMA HALL

Having in mind the specificity of the program in sense of the village of Jegunovce, the starting point from which the idea of the building is being generated is the connection and the availability towards the outside, that is, its users. Thereby, the aspects of “the public” in space have a primary role in defining and determining the concept and the design of the building as a whole. In that terms, the spaces transition starting from the idea that the public space flows through the inside of the building, generating zones of usage of the public space - an entry hall (foyer) and multipurpose hall - as main spaces, and service contents like ticket office, checkroom and toilets - as a kind of “pockets” serving the main purpose. The base of the building, referent to its program, is the multipurpose hall. Having it in mind as a kind of a core of the building, together with the village of Jegunovce in terms of its social features, the hall is a space that can function in several, different seating compositions adjustable to the needs of its users. As a result, the same space can be intended for events of a different character such as municipality meetings, dancing rehearsals, workshops or cinema. In the same time, these transformations don’t require complex logistics and can be performed from its concrete users. Additional quality of the hall is the possibility of transforming it in a summer scene by the opening of mobile partition panels on the west side of the hall. Therefore, the area of the foyer, as well as the pedestrian area just next to the west facade (which contains harmonica doors) become an open auditorium. As addition of the public space at the ground level, a public roof as a second level (reachable through a public staircase) also appears. This level is intended for an administration office as well, organized around a semi opened atrium.

Year

Client

Typology

Area

Location

Team

info@pika.com.mk

+389 70 861 875

+389 70 494 483